Wat u over brandhout moet weten


Niet elke houtsoort is geschikt om te stoken. Uw schoorsteenveger geeft hieronder van veelvoorkomende houtsoorten aan of deze geschikt zijn voor de kachel en hoe deze eventueel behandeld moet worden.

Eik

Uitstekend brandhout, maar het moet – in tegenstelling tot andere houtsoorten – twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannines kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag. In de kleinere takken is het aandeel spinthout (dat te snel verbrandt) vrij groot.

Beuk

Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt courant voor. Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen, anders rot het snel en verliest het zijn warmtegevend vermogen.

Berk

Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel: wordt gebruikt om het vuur aan te maken of opnieuw aan te wakkeren.

Haakbeuk, Es en Fruitbomenhout

Is zeldzaam en uitstekend brandhout.

Weichselhout

Dit is ook uitstekend brandhout.

Andere zachte loofbomen

Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte.

Naaldbomen

Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen. Deze kunt u beter niet gebruiken.

Het drogen

Welk hout u ook kiest, het moet goed droog zijn; vochtig hout geeft veel minder warmte: een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water; spinthout – zo noemt men het jonge hout onmiddellijk onder de schors – kan tot 75% water bevatten. Bovendien geeft vochtig hout veel rook af en weinig vlammen en veroorzaakt het sterke vervuiling van haard en schoorsteen. Om het drogen te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd; het hout moet worden bewaard op een afgedekte of tegen de regen beschutte, maar goed verluchte plaats. Meestal duurt het drogen twee jaar. Met wat ervaring kunt u het droogstadium beoordelen door de houtblokken op de hand te wegen: hoe droger ze zijn, hoe lichter ze zijn en hoe helderder het geluid als u ze tegen elkaar stoot. Wilt u gelijk stoken, dan is ovengedroogd haardhout een goede oplossing. overgedroogd haardhout kunt u gelijk in de houtkachel branden.

Onbruikbaar hout

Hout dat een chemische behandeling onderging, telefoonpalen, spaanplaat. Al dit hout veroorzaakt een snelle vervuiling van toestellen en schoorstenen en kan giftige uitwasemingen veroorzaken.